fbpx

Mijn tips om de juiste keuzes te maken

Hoe maak je nu de juiste keuzes en wat zijn die juiste keuzes. Dat is iets wat alleen jij kan bepalen, maar er zijn wel een aantal keuzes die voor iedereen in een algemene zin belangrijk zijn. Jij weet van jezelf waarin je een keuze wilt maken of dat het soms nodig is dát er een keuze gemaakt wordt, omdat het zo niet langer kan. Daarom deel ik hieronder wat tips om het maken van keuzes wat gemakkelijker te maken. In deze blog heb ik het vooral over het maken van grotere beslissingen. De keuzes die je maakt wanneer je in de supermarkt staat om te kiezen of je vanavond pasta of rijst eet, zijn tot op zekere hoogte geen life changing beslissingen. Hiervan een kleine preview in één van de tips.

Weet waarom je deze keuze maakt
Voordat je gaat bedenken welke keuze je wilt maken denk dan heel goed bij jezelf na waarom je deze keuze wilt maken. Dit klinkt heel zwaar en een hoop gedoe, maar bij een beslissing die iets zou kunnen veranderen in je leven is het goed om er wat langer over na te denken. Bijvoorbeeld het solliciteren op een baan, het kopen van een huis, het opzijzetten van geld of dat geld uitgeven aan een vakantie. Bedenk voor jezelf waarom je deze keuze wilt maken. Waarom wil je solliciteren op die andere baan? Is het omdat je je huidige collega’s niet zo leuk vindt of omdat je het werk niet leuk meer vindt en je toe bent aan een nieuwe stap? Dat zijn 2 verschillende redenen waarom je erover denkt om te solliciteren op die andere baan. Is het een uitvlucht waarom je de keuze maakt, omdat je denkt dat het dan allemaal beter wordt? Of is het iets wat je laat groeien als persoon en is het de juiste vacature op het juiste moment? Dit zijn dingen waar je bij stil moet staan als je een belangrijke keuze gaat maken. Waarom wil ik iets anders en wil ik deze keuze maken? Deze vraag stel je jezelf als je op dit punt komt.

Schrijf voor en tegens op
Het lijkt alsof dit overbodig is, maar wanneer je erover na gedacht hebt en weet waarom je de beslissing gaat nemen is het ook belangrijk om voor jezelf op te schrijven wat de positieve en negatieve punten zijn. Wanneer je iets opschrijft blijft het beter hangen in je gedachte. Ook heb je hiermee een tool om rustig na te lezen waar je over twijfelt. Misschien heb je een 50/50 lijst of juist het tegenovergestelde. Heb je een lijst met tien negatieve en twee positieve punten, dan lijkt de keus snel gemaakt. Dan is het nog steeds belangrijk om kritisch naar die twee positieve punten te kijken. Als dit twee punten zijn die heel erg belangrijk voor je zijn, is het verstandig om goed te overwegen of dit de doorslag geeft om het juist wel of niet te doen. Je zou zeggen dat je met een uitslag van tien negatieve en twee positieve punten het niet zou moeten doen. Wanneer die twee positieve punten de twee belangrijkste punten zijn die de doorslag geven, kun je uitkomen op de beslissing dat je het juist wél moet doen. Weeg daarom goed af welke punten voor jou belangrijk zijn en waarom.

 Vraag advies aan de juiste mensen
Bij een grote of belangrijke beslissing is het fijn om het met mensen erover te hebben. Het is daarbij ook belangrijk dat je het hierover met de juiste mensen praat. Je kan je keuzestress voorleggen aan de buurvrouw of de caissière, maar zij denken alleen vanuit hun perspectief en niet voor jou bestwil. Het beste is om het te overleggen met like minded mensen. Hiermee bedoel ik mensen die in hetzelfde schuitje zitten of mensen die in dezelfde fase van hun leven zitten. Mensen die of de keuze al eens gemaakt hebben of je goede raad kunnen geven over de beslissing, omdat ze al veel meegemaakt hebben en succesvol zijn in wat ze doen. Deze mensen weten waar ze het over hebben en kunnen je goed onderbouwde adviezen geven. Overleggen met je naasten is ook goed om te doen, omdat zij je kennen en weten of dit iets is wat een opvlieging is of iets is wat goed bij je past.

Kleine keus, grote impact
Denk er altijd goed over na als je een keus maakt. Iedere keuze die je maakt heeft impact over het vervolg van je leven. Hoe klein of groot deze keuze ook is. Weet daarom dat wanneer je een keus maakt welke gevolgen dit heeft. Wanneer er dan verandering optreedt wist je eigenlijk van tevoren al dat dit ging gebeuren of had je het al ingecalculeerd. Dan zijn de verandering niet zo groot of onverwacht. Alle kleine keuzes die je maakt kunnen een grote impact hebben op de rest van je leven. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt iedere dag kiest voor die pizza in plaats van de groente, waarvan je eigenlijk weet dat dit een betere keus is, kun je bij jezelf wel nagaan hoe je leven er na een half jaar uit ziet. Dit is een heel klein voorbeeld wat er gebeurd in je leven als je iedere dag weer hele kleine beslissingen maakt waar je niet bewust over na denkt. Het brein wordt niet meer getriggerd om zelf na te denken en neemt de gemakkelijke keuze. Maar wanneer je een keer tegen jezelf zegt; Nee! Vandaag geen pizza. Ik ga voor de groente! Dan reset je je brein als het ware om weer opnieuw na te denken en went je brein er niet aan dat je klakkeloos pizza mee naar huis neemt. Daarom is het maken van keuzes zo belangrijk. Hoe klein deze ook is. Want bij iedere keus die je maakt hangt er een gevolg aan waarvan je soms niet voorzien had dat deze kon gebeuren.

Deel je keuze met anderen
Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt kun je deze delen met andere mensen, zodat zij begrip kunnen tonen voor je keuze en jij je gesterkt voelt. Of ze kunnen je juist steunen bij je keuze. Je hebt misschien, zoals ik, de keuze gemaakt om te eten volgens een vegan eetpatroon. Dan is het fijn als mensen die weten, zodat ze er rekening mee kunnen houden of je kunnen steunen hierin als je uit eten gaat en samen kunt kijken waar je gaat eten. Als je het niet deelt kun je op onbegrip stuiten wat erg vervelend voor je is tijdens de eerste periode van de omschakeling van een alledaags voedingspatroon naar een vegan eetpatroon. Het vergt een stukje aanpassingsvermogen van jezelf, maar ook van je omgeving. Daarom is het goed als de mensen in je omgeving weten dat je hiervoor gekozen hebt en je het met elkaar kan doen.

 Ga aan de slag!
Dan is het zover en je hebt de keus gemaakt. Goed gedaan en knap werk! Nu is het belangrijk om je te houden aan deze keuze om er helemaal voor te gaan om het te laten slagen. Je hebt nu alle positieve en negatieve punten tegenover elkaar afgewogen, goede informatie verzameld en met mensen erover gepraat. Je weet welke gevolgen je keuze kunnen hebben en na dit alles weet je zeker dat je ervoor kiest om het te doen. Yes, goed gedaan! Als je je gelukkig en blij voelt na het maken van deze keuze dan is het een goede keuze geweest. Nu is het zaak dat je volhoudt en wanneer het even tegenzit of het moeilijk wordt, je de reden waarom je deze keus hebt gemaakt nog even naar boven haalt. Wanneer je jezelf hieraan herinnert geloof je er weer in dat het goed komt en dat het gaat slagen. Door deze energie zorg jij ervoor dat wat je ook kiest, het een succes wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *