fbpx

Wat betekent vegan voor mij?

Als je zegt tegen iemand zegt dat je vegan bent denken de meeste dat ik alleen nog maar groente eet en water drink. Het is voor de meeste mensen moeilijk te begrijpen wat ik nu wel en niet eet en drink. Daarom leek het mij een goed moment om vanuit mijn oogpunt uit te leggen wat voor mij vegan betekent.

Vroeger at ik zoals de meeste Nederlanders. Groente, vlees, aardappels, melk, yoghurt. Kortom, alles uit de schijf van 5. Nadat ik ongeveer 2 jaar geleden leerde dat de voeding uit de schijf van 5 je lichaam enige schade aan kan brengen ben ik er anders naar gaan kijken. Ik leerde dat eigenlijk al het vlees veel verschillende ziektes en aandoeningen kunnen stimuleren of zelfs veroorzaken. Niet meteen, maar op langere termijn. Om een voorbeeld te geven kan rood vlees de groei van darmkanker verergeren. Ook zuivelproducten zoals yoghurt, kaas, melk en boter zijn producten die voor verschillende klachten, ziektes en of aandoeningen kunnen zorgen. Er bestaat namelijk een verband tussen prostaatkanker en het gebruik van zuivelproducten. Dit stemde mij ongerust en ben op onderzoek uit gegaan. Ik heb veel boeken hierover gelezen om meer te weten te komen. En uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vlees, vis en zuivel bepaalde processen in je lichaam kunnen verstoren en eventueel ziektes bevorderen. Toen besloot ik te stoppen met het eten van vlees, vis en zuivel. Dit is nu ongeveer 2 jaar geleden. Ik begon met een 10-daags programma om je lichaam te zuiveren. Dit schema staat in een blog staat op mijn site onder het kopje ‘Voeding’, mocht je hierin geïnteresseerd zijn.  Na die 10 dagen was ik gewend aan het niet eten van vis, vlees en zuivel en kon ik dit doorzetten naar wat meer normale dagelijkse kost, zonder er al teveel over na te hoeven denken.

Ik merkte al snel dat ik een minder opgeblazen buik had na het eten, mijn energie na een maaltijd was hoog en ik was niet vermoeid. Ook werd mijn concentratievermogen verbeterd. Ik kon daarna weer fris verder met waar ik mee bezig was. Het gevoel van uitbuiken was er niet. Tijdens die 10 dagen at ik ook geen suikers. Dus dat stukje taart of chocolade moest ik vanaf blijven. Na die 10 dagen nam ik zo af en toe een stukje taart of chocolade, maar daar had ik snel spijt van. Ik kreeg na het heerlijke taartje last van hoofdpijn en pijn in m’n buik. Ook kreeg ik een enorme sugar rush en daarna een nog grotere dip. Je lichaam went namelijk aan je voedingspatroon. Als jij altijd suikers eet, krijg je die rush en dip niet meer zo heftig. Als je af en toe suikers eet, heb je het gevoel veel intenser. Dat deed mij ook beseffen wat suikers doen met je lichaam en je energie.

Dit was 2 jaar geleden. Deze strikte lifestyle heb ik ongeveer een jaar gevolgd. Ik voelde mij er prettig bij en werd er gelukkig van. Na dat eerste jaar was mijn lichaam helemaal gewend aan het niet eten van vlees, vis en zuivel. Langzamerhand begon ik af en toe wat vis te eten, omdat ik mij daar het beste bij voel. Maar ik vond dat ik dat hele strikte voedingspatroon wel ietwat los mocht laten. Ik ging dus af en toe vis eten. Ook nam ik weer zo af en toe een cappuccino met een taartje of chocolade. Gewoon omdat het lekker is. Natuurlijk ook omdat je jezelf ook mag trakteren en mag genieten van ongezonde dingen. En nog steeds voel ik mij daar goed bij.

Nu, na 2 jaar, ben ik nog steeds een vegan. Misschien is het meer ‘veganish’. Ik let nog steeds op wat ik wel en niet eet, maar neem het niet meer zo nauw als voorheen. Nog steeds is vlees een no go, maar dat stukje vis neem ik nog wel eens. Ook van chocolade, cappuccino en dat stukje taart geniet ik volop. Wat betreft de zuivelproducten die ik neem heb ik yoghurt en boter vervangen door sojayoghurt en sojaboter. Deze Hollandse meid is wel een echte kaaskop, dus kaas is net zoals vis iets wat ik af en toe neem. Vandaar dat ik de term ‘veganish’ beter bij mij vindt passen. Misschien vinden de echte vegans dat ik dan niet onder de noemer vegan hoor. Dit vind ik prima. Ik hou voor mezelf aan dat ik in het dagelijkse leven een vegan lifestyle volg en alles daarom heen is iets minder vegan.

Mijn boodschap van deze blog is niet om je ook mee te sleuren in veganland. Mijn voornaamste doel is dat je gewoon jezelf moet blijven. Doe vooral iets waar jij je goed bij voelt. Ookal heb je een label gekregen van de maatschappij of denk je dat je ergens aan moet voldoen. Als je bewust ergens voor kiest en je weet waarom je iets doet, dan is het zaak om hierin je eigen weg te vinden en het werkbaar voor jezelf te maken. Het volgen van strikte regels voelt niet vrij en als je je niet goed voelt bij alles afmeten en etiketten lezen als je iets wilt bestellen, dan moet je ervoor zorgen dat je iets doet waar je je wel prettig bij voelt. Neem die heerlijke milkshake of bestel een mega hoge red velvetcake als je daar trek in hebt. Mijn levenswijze in veganland is het volgende; Ik ben volg voor 80% een veganlifestyle en die 20% is alles wat niet vegan is. Zo houd je een goede balans in je leven, geluk en voeding. En daar gaat het toch om in het leven? Balans en geluk.

Liefs, Cynthia

2 Comments on “Wat betekent vegan voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *